Monday, October 03, 2005

Kartographie ...

Mapa de la provincia de Castellón, 1852.
Autor-editor: Francisco Coello. Madrid.
Colleción Mechó-Tortajada.

CARACTER USOS Y COSTUMBRES:
Los habitantes del interior, lindando con el antigua reino de Aragon y Principado de Cataluña, participan del caracter de sus vecino, y muchas veces de su idioma y costumbres. Serios, fornidos, de constitución robusta, poco instruidos, pero religiosos y dociles, templados en sus apetitos, fieles en sus palabras, y muy aferrados todavia a rancias preocupacciones, son los puntos culminantes que se notan en un franco trato. Los de la parte oriental o sean los habitantes de la costa y muy particularmente los de la Plana y Vega de Segorbe son mas vivos y risueños, en ellos se distingue ya el verdadero tipo valenciano: alegre bullicioso, de formas mas bellas y suaves, jovial y franco con sus amigos, muy amante de diversiones y de fiestas pocas veces provoca, pero nadie les ofende impunemente.




MUSEU DE BELLES ARTES, CASTELLÓN:
Cartografia antiga. La imatge de la Península Ibèrica del segle XV al XIX
viernes, 09 de septiembre de 2005
Castellón Cultural
L’exposició es composa de més de 50 mapes procedents de la col•lecció Mechó-Tortajada, una col•lecció de gran importància al nostre país que oferirà al visitant l’oportunitat de descobrir exemplars dels segles XV i XVI d’escoles holandeses i italianes, així com alguns instruments de medició dels quals se servien els cartògrafs per a elaborar els mapes.
L’exposició planteja un recorregut cronol•lògic i temàtic organitzat en torn a tres grans apartats: mapes geogràfics de la Península Ibèrica, mapes de la regió valenciana i cartes de navegació.

Com a complement de l’exposició, el Museu de Belles Arts ha editat un ampli i acurat catàleg que, a més de reproduir els mapes i objectes de l’exposició, inclou també textos de Juan Carlos Mechó, col•leccionista i comissari de l’exposició i Agustín Hernando, professor de la Universitat de Barcelona. El llibre estudia i ilustra ampliament l’evolució de la cartografia des de la Grècia clàssica fins els nostres dies.

VISITES GUIDADES
Juan Carlos Mechó, comissari de la mostra i col•leccioniste, i Vicente García Edo, professor de la Universitat Jaume I de Castelló, realitzaran una visita guiada de l’exposició els dies 17 setembre i 1 octubre, a les 11h.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home